Anyukámtól az egyik karácsonyra kenyérsütőgépet kaptam, amit nem igazán kenyérsütésre használok, hanem inkább a kelt tészták összedolgozására, illetve kelesztésére. Ennek a receptnek az elkészítésében is nagy szerepe volt ennek a funkciónak.
Tésztához
4 ek margarin
1 cs tej
1/3 cs víz
1/4 cs cukor
1 tasak szárított élesztő
3 cs liszt (púpozott)
csipet só
Mázhoz
100g margarin
1 cs barna cukor
fahéj ízlés szerint, nálunk jó sok :-)
Egy kisebb jénai tálba kimérjük a cukrot és a szárított élesztőt. A tejet és a vizet megmelegítjük, és ráöntjük a cukor-élesztő keverékre és meleg helyen hagyjuk, hogy az élesztő "dolgozni" kezdjen. Eközben a kenyérsütőgép táljába kimérjük a lisztet, valamint az olvasztott vajat is hozzáadjuk, majd mikor az élesztő felfutott akkor azt is beleöntjük. Kiválasztjuk a tészta funkciót és innen a gép elvégzi helyettünk a munka nehezét. A Nagymamám valószínűleg kicsit megfedne ezért, hogy elvesztegetett idő volt az, amikor megtanított tésztát dagasztani, de a technika vívmányainak nem tudok ellenállni.
A kelesztési idő vége felé, előmelegítjük a sütőt kb. 200 fokra, a tepsit, vagy a kuglófformát, ki mit választ, kikenjük olvasztott margarinnal. Ezután elkészítjük a mázunkat, egy kisebb lábosba margarint olvasztunk, hozzáadjuk a barna cukrot és a fahéjat. Összeolvasztjuk a hozzávalókat, de vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk a cukrot, tehát kis hőmérsékleten tegyük, ha túlmelegszik gyorsan zárjuk el.
A kész tésztát kicsit átgyúrjuk, majd kicsi kisbaba öklömnyi darabokat szaggatunk, ezeket a mázba forgatjuk és a mázból kiszedett tésztagolyókat egymás mellé/fölé halmozzuk a formában.
A sütőben 200-220 fokon sütjük addig, amíg a tészta már nem ragad, nem "nyers". Tálalás előtt pihentetni kell!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése