2015. január 15., csütörtök

Joghurt készítése házilag

Egy ismerősöm arra kért, hogy olyan egyszerűbb recepteket, dolgokat is írjak le, amivel esetleg olcsóbbá vagy netalán egészségesebbé tudom tenni az étkezéseinket. Ilyen például a joghurt készítése otthoni körülmények között. Lehet, hogy kicsit macerás, de tudom milyen alapanyagból, mikor készült, és tudom, hogy nincs benne semmilyen adalék, tartósítószer....

Hozzávalók: 
1liter 2,8%-os 21 napos tej
1 doboz élőflórás jó minőségű joghurt
1 termosz (nekem 1,2l termoszom van)
A mennyiséget mindig a termoszunk nagyságához igazítsuk!!!

1. lépés:
A tejet 42-45 fokra melegítem. Nem használok hőmérőt, egyszerűen a tiszta ujjamat mártom a tejbe. Mivel az ember hőmérséklete 36-37 fok körül van, ha melegebbnek érzem, de nem forrónak akkor jó.

 2. lépés:
A tűzről levett tejbe alaposan belekeverem az élőflórás joghurtot.

3. lépés:
Az elegyet a termoszba töltöm.

4. lépés:
Lezárom. Meleg helyen kb. 12-15 órát pihentettem, ha hűvösebb helyre teszem, akkor bebugyolálom konyharuhával.

5 lépés:
A kész joghurtot átöntöm egy üvegedénybe és innen a hűtőben tárolom. Kezdetben lehet, hogy egy picit még híg de még sűrűsödni fog. Mielőtt elfogy a házi joghurt 1,5dl-t felhasználok az újabb adag elkészítéséhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése