2015. szeptember 28., hétfő

Életem első sóletje


Párom régóta nyúzott már, hogy csináljak neki sóletet. Rengeteg konzerv sóletet evett már meg életében, de olyan igazit még nem. Nem tudom, hogy az enyém olyan igazi-e, de az biztos, hogy a konzerv sóleteket verte.

Sok receptet megnéztem, és azok alapján, illetve a ízlésünket ismerve készítettem el az alábbi receptet. Előre jelzem, hogy már a recepteket olvasva, elvetettem a tojás sóletbe rakását héjastól. 

Hozzávalók:
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy füstölt csülök
500g tarkabab (előző este beáztatva)
200g gersli
bors, pirospaprika
olaj

Olyan nagy lábost, edényt keressünk, amely sütőbe rakható és van fedele. Nekem ugyan van római tálam, de momentán az Édesanyámnál lelhető fel, így kénytelen voltam egy nagy lábosba összedobni a sóletet. A lábosba, edénybe olajat öntünk, beletesszük a felkockázott hagymát, préselt fokhagymát, pirospaprikát és frissen őrölt borsot ízlés szerint. Majd hozzáadjuk a lecsöpögtettet babot és a megmosott gerslit. Alaposan összerázzuk. A csülköt kb 4-5 nagyobb darabra vágjuk és az edénybe tesszük, felöntjük vízzel, hogy ellepje és lefedve a sütőbe helyezzük. Kislángon sütjük, főzzük. Kb félóránként ránézünk, hogy van-e elegendő víz rajta. Nekem kb. 6 óra múlva lett kész a sólet. Az állaga főzelékszerű, minden puha benne, szinte olvad az ember szájában. Ebből akkora adag lett, hogy ketten 3 napig ettük, szóval összességében még takarékos is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése